rat

Unie van Waterschappen: Eet Muskusratten NU!

Wel eens een muskusrat gegeten? Nee? Wij ook niet. Niet omdat het ons niet verdomd lekker lijkt, mits goed bereid, maar er is markttechnisch gewoon nogal moeilijk verantwoord aan te komen. Die krengen zijn overal en nergens maar voor de consument houdt het eetbare dierenrijk toch wel op bij de vleesafdeling van de plaatselijke kruidenier alwaar de opgespoten kipfilets liggen te glimmen.

En dat is best wel gek. Stel dat wij met zijn allen muskusratten gaan vangen uit sloten en dijken om als vlees te gaan consumeren in plaats van het vlees uit de supermarkt te halen zitten daar nogal wat voordelen aan. We verhelpen een hardnekkige plaag waardoor we het ecologische landschap weer wat meer terug brengen naar de originele staat en daar tegenover staat dat de massaproductie van de bio-industrie ook nog eens wordt teruggedrongen.

Paradox

Maar daar komt de Unie van Waterschappen met de modderpoten binnen waggelen. ‘Wij zijn groot tegenstander van het consumeren van muskusratten, omdat daarmee een markt wordt gecreëerd waarvoor deze dieren gefokt kunnen worden. Dit heeft als risico dat er muskusratten ontsnappen, die zich in de vrije natuur weer kunnen vermeerderen. Muskusratten kunnen zich razendsnel voortplanten.’
Uhm, ok. Eet dus vooral geen dieren die in de vrije natuur een heerlijk en vrij onbezonnen leventje hebben gehad want dan is er de kans dat men ze in gevangenschap gaat fokken en er eventueel zo’n kreng ontsnapt waardoor er nog meer van die beesten in de vrije natuur kunnen gaan rondhuppelen. Eigenlijk zeggen ze: eet ze maar dan wel heel snel want anders ontsnappen ze!

Dat lijkt ons toch best wel een behoorlijke biologisch verantwoorde win-win situatie juist. Want hoe méér van die beesten vrij te verkrijgen zijn hoe minder dieren er voor consumptie in gevangenschap gefokt moeten worden. Je neemt een kip gevangen, er ontsnapt een kip en Jan met de Pet op weg naar de voedselbank hoeft geen ingevroren kip te verorberen maar draait gewoon de nek om van zo’n kakelaar die hij op het dorpsplein ziet lopen. En pleur op met het excuus dat een muskusrat wellicht wat verderfelijk gif heeft gegeten tijdens zijn vrije leventje. Welk diersoort op deze planeet heeft dat niet. Zoiets heet natuur. Kortom. Fuck het advies van de Unie van Waterschappen. Ons advies: scheur de eerste de beste muskusrat die je tegen komt aan stukken en flikker hem op de BBQ. Wij bepalen zelf wel wat goed voor ons is, DIERENHATERS!

Reageer

Je emailadres zal niet gepubliceerd worden