pangasius20processing1423039191

Pangasius: zwemmend vergif

Een tijdje geleden was de Aziatische Pangasiusfilet een ware hype in Nederland. Een visje dat overal wel bij kon en wat zo lekker smaakte. De hype is inmiddels over, maar het witte filetje ligt nog steeds in onze koelvakken bij de plaatselijk supermarkt. Heerlijk voor de snelle hap. Maar onthoud een ding: van Pangasiusfilet ga je langzaam dood.

Pangasiusfilet oftewel Bassa word gefokt in de Mekongdelta te Vietnam en het werd een aantal jaren geleden geïntroduceerd op de Nederlandse markt. Een filet dat wat weg heeft van kabeljauw. Lekker neutraal van smaak en best goedkoop. Wie wil dat nou niet? Goedkope vis die nog eens goed is weg te douwen! Heaven! Niet dus. Lees en bibber, of kots je net verorberde Pangasiusje weer uit.

Zwemmend vergif

De Mekong is een van de goorste rivieren van de wereld. De Pangasius word daar gefokt tussen de bedrijven die hun chemische troep de rivier in pompen. Het kan dus zomaar zijn dat dat lekker blanke filetje dat zo heerlijk op je bord ligt één grote ophoping van vergif en bacteriën is. Pangasius zit vol met chemicaliën en dat weet de voedselwereld ook, maar ja, who cares? Het levert geld op. En om dat aan de man te brengen heb je organisaties als het Nederlands Visbureau, die een vrolijke Aziaat met Jehovasmile van oor tot oor, alsof de Heiland op aarde is wedergekeerd, in een kek HD filmpje droppen, opdat wij massaal met hen mee gaan hallelujahen. Maar ondertussen

De Pangasius wordt in grote hoeveelheden ingevroren in, jawel, dezelfde chemische soep waar ze in zaten en getransporteerd naar o.a. Nederland. Chemische shit ten top. Dus als ze lang en breed dood zijn kunnen die chemicaliën nog steeds lekker hun ding doen.
Pangasius wordt dus gefokt in Vietnam. Hun voedsel komt uit Peru. De hormonen die de vrouwelijke Pangasius ingespoten krijgt komen uit China. Wat is er natuurlijk aan die vis? Dit beest is een freak of nature!

Onnatuurlijk snelle groei

Het voedsel van de vissen bestaat uit gemalen dierenbotten en andere dierlijke resten, gemalen in een soort van bloem. Daar voegt men cassave en overblijfselen van soja en granen aan toe. Dit menu is uiteraard compleet anders dan wat ze in de natuur eten. Dit heeft meer weg van het gekke koeien-verhaal (Koe at koe, weten we nog?) De vissen krijgen ongereguleerd voedsel en dus komt de vraag op wat er nog meer in die troep zit. Waarschijnlijk nog meer chemicalien en hormonen. De Pangasius groeit niet voor niets 4 maal sneller als normaal.

De vrouwelijke Pangasius word ingespoten met een hormoon dat komt uit de urine van zwangere vrouwen. Dat hormoon zorgt ervoor dat de vrouwelijk Pangasius nu opeens zo rond de 500.000 eitjes kan leggen per keer. Laat dit even op je inwerken: de vrouwelijke Pangasius word ingespoten met een hormoon dat ervoor zorgt dat ze sneller kunnen reproduceren en sneller groeien. Gadver.

Je bent gewaarschuwd

Gelukkig is er nu wel een programma om de handelswijze in de keiharde Pangasius-industrie in de gaten te houden. Dit is maar goed ook, want who the fuck wil er nu een hap chemische shit naar binnen werken? Pangasius is de Monsantomaïs van de viswereld. Goedkoop en makkelijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Pangasius steeds vaker zijn intrede doet in andere voedselbronnen zoals krabsticks, vissticks en andere visproducten. Grote bedrijven willen zo snel mogelijk zo veel mogelijk Pangasius verkopen aan nietsvermoedende consumenten die gewoon een stukje natuurlijk vis willen verorberen. Niet doen dus, want een ding staat vast, en dat is dat Pangasius je ziek maakt. Uiteindelijk. Je zou net zo goed een Fukushimaharing in je keel kunnen laten glijden.

Eet smakelijk!

Reageer

Je emailadres zal niet gepubliceerd worden