drone

Ministers: nog meer drones!

Ja hoi, terwijl iedereen zit druk zit te maken over wie toch die mol is, dienen ministers Opstelten van Veiligheid (die van die miljoenmiljard camera’s boven de snelwegen opdat snelheidsovertreders vaker en efficiënter een boete thuisgestuurd kunnen krijgen boeven eerder gepakt kunnen worden), Kamp van Economische Zaken(die van de sorry-Groningen-ik-wist-het-wel-maar-deed-er-niks-mee-want-geld) en staatssecretaris Mansveld (van Infrastructuur en Milieu) vandaag een belangrijke brief in bij de Tweede Kamer. Daarin pleit men voor het uitgebreider in kunnen zetten van drones.

Want hoe kun je je in godsnaam nog veilig voelen in je eigen huis zonder dat er een beschermende drone boven vliegt die alles in de gaten houdt? Natúúrlijk gebruiken die drones geen infrarood of warmtesensoren en natúúrlijk zijn ze alleen bedoeld bij opsporing van zware criminelen of worden ze ingezet bij grote rampen. “Daarbij wordt telkens een goede balans gezocht met de maatschappelijke belangen van veiligheid, luchtvaart en privacy.” luidt de officiële verklaring en daar moeten we het dan mee doen.

Ook zo’n mooie: “Zo wil het kabinet dat politie en brandweer vanaf 1 juli ruimere bevoegdheden krijgen om drones in te zetten voor hulpverlening, opsporing en handhaving van de openbare orde. Zij krijgen daarbij toestemming om te vliegen boven gebouwen en mensenmenigten. Ook mogen politie en brandweer straks drones inzetten na zonsondergang.” Het klinkt allemaal geruststellend genoeg wanneer je nog steeds in de illusie van een eerlijke staat gelooft. Wanneer je letterlijk vreet wat het NOS Journaal je voorschotelt. Als je bijvoorbeeld écht denkt dat Nederland er álles aan heeft gedaan om de onderste MH17-steen boven te krijgen en dat onze premier écht geen homo heeft.

Ondertussen lijkt het er steeds meer op dat in Nederland, afluisterland nummero uno, een maat wordt gesteld voor de toekomst. Meer drones, meer camera’s, meer verboden, meer regels, meer boetes, meer crowd control. Is dit een oefening? Nee, wás het maar een oefening! De drogreden dat “wie niets te verbergen heeft ook niets te vrezen heeft” gaat allang niet meer op. Binnenkort verkiezingen. Doe er wat nuttigs mee.

3%

Reageer

Je emailadres zal niet gepubliceerd worden