50shades

Hoe slecht is 50 Shades Of Grey?

50 Shades Of Grey  van auteur E.L. James ligt inmiddels al een tijd in de winkel en is een kassucces dat zijn weerga niet kent. Sinds kort kunnen vrouwen ook meidenavonden houden in de bioscoop. Dat is niemand ontgaan. De laatste keer dat er zo’n buzz rond een boek of film rondging was toen De Celestijnse Belofte werd uitgebracht. Zaten we opeens allemaal in een sekte. Of niet. Ligt er aan of je het boek gelezen had.

Tenenkrommend

Voor wie onder een steen heeft geleefd: het verhaaltje van 50 Shades is flinterdun en ook nog eens tenenkrommend slecht geschreven. De hoofdrolspeelster, Ana(stasia) Steele, is een verlegen jonge vrouw die weliswaar bloedmooi is maar zich een grijs musje voelt en is zelfs nog maagd. Ze ontmoet daarop de mysterieuze Christian Grey. Niet geheel toevallig een welgestelde jonge heer die haar verleidt tot de meest expliciete seksuele uitspattingen enflink de dom uithangt. Steeles gedachtengangen varieëren daarbij van “Wat ziet hij toch in mij?” tot “Ik kan deze gevoelens niet plaatsen, ben ik verliefd?“. Dat werk. Tot. In. Den. Treure.

Een doktersromannetje zegt u? Inderdaad. Maar die vrouwen vraten het. Als warme broodjes gingen ze over de plank, de delen 1, 2 en 3. Katsjing! Maar wat een literair misbaksel! Dat Sons of Anarchy-held Charlie Hunnam bedankte voor de rol van Christian Grey in de verfilming is waarschijnlijk de verstandigste beslissing die hij in zijn carrière kon nemen. Niet voor niets krijgt de film maar een 4,2 op de schaal van 10 bij IMDB. En wij mannen ons maar afvragen what the dilly was en waagden ook een poging door het boek heen te komen. Maar dat lukte dus helemaal niet.

is preuts, blijft preuts

En die vrouwen maar roepen dat 50 Shades zo bevrijdend was. De seksshops deden goede zaken en de gag balls waren niet aan te slepen. Althans, dat was de indruk. Want onderzoeken wezen uit dat hoewel Mevrouw Steele nieuwe dimensies in werd gesodomiseerd, 99% van de vrouwen alsnog een oorvijg uitdeelden zodra hun bedpartner ook maar in de buurt van de anus kwam. De meeste zweepjes en handboeien verdwenen net zo snel weer in de kliko als dat ze aangeschaft waren. Tot zover de seksuele bevrijding van de vrouw. Blijft over: het boek zelf. Hoe slecht is dat nu eigenlijk? Nou, behoorlijk slecht, als je bedenkt dat met een simpel agoritme je de computer zelf ook dat boek kan laten schrijven. Dat bewijst deze website. Dus bespaar je de tijd, geld en moeite. Ga vooral zelf op ontdekkingstocht uit.

Wie schrijft beter? Stem!

Reageer

Je emailadres zal niet gepubliceerd worden