robotwar

Alarm! Experts zeggen het: “Robots gaan de boel overnemen…REN!”

Kunstmatige intelligentie: als machines op eigen kracht slimmer kunnen worden en daar naar kunnen handelen… Wie de film I Robot gezien heeft kan zich een beetje voorstellen wat er zou kunnen gebeuren wanneer machines een dermate ontwikkeling door maken dat zij zelfstandig gaan denken. In de Terminator-films zijn robots zelfs mensenjagers geworden. Klinkt futuristisch allemaal en het zal zo’n vaart vast niet lopen. Dacht je.

Internet Of Things

Want nu al is in duizelingwekkend tempo een ontwikkeling aan de gang die men het Internet der dingen noemt. Heel zwart-wit gezien betekent dit dat er wordt geprobeerd zo veel mogelijk chips overal in te bouwen opdat het de gemakzucht van de mens kan dienen. De koelkast die je laat weten dat de melk op is, dat werk. Handig? Absoluut. Maar zodra jouw koelkast gaat vinden dat je melk van een bepaald merk moet gaan kopen wordt het al een stuk minder leuk. Vooral als de koelkast met de warmwaterregelaar afspreekt dat jij een ijskoude plens water over je heen krijgt onder de douche, omdat je niet bij de Jumbo maar bij de Albert Heijn je melk hebt gehaald. Of gloeiend heet water. En wanneer de ingebouwde chat-cam in je nieuwe flatscreen registreert dat de schoenen die je draagt aan vervanging toe zijn en je daarop de Zalando-catalogus op je scherm te zien krijgt, wordt het creepy. Even de hackgevoeligheid van dit soort apparaten buiten beschouwing gelaten; de nieuwste XBox heeft bijvoorbeeld een camera die altijd aan moet staan van Microsoft, waarbij elke beweging en elk geluid in jouw woonkamer geregistreerd wordt en opgeslagen… Blijf je even bij de les? Dit is al realiteit.

De experts zeggen het

Maar het wordt pas echt gevaarlijk wanneer machines zichzelf zo gaan ontwikkelen dat ze gaan bepalen dat, om efficiënter te kunnen werken, de mens de zwakste schakel in het proces blijkt te zijn. En dan? Wanneer alles met elkaar in verbinding staat en een hogere intelligentie bepaalt dat, omwille ván die efficëntie, de mens geëlimineerd zou moeten worden om het maximale rendement uit alles te halen, wordt het tijd om te gaan rennen. Science fiction? Op dit moment nog wel.

Het is alleen wel eng dat mensen die er verstand van zouden moeten hebben, dit vooruitzicht beamen. Na Elon Musk (programmeur, uitvinder van Paypal en SpaceX-een rakettenbouwer), Raymond Kurzweil (uitvinder van dingen en tevens topboy bij Google), Steven Hawking (de intelligentste man op aarde?) en Bill Gates (Microsoft eindbaas) heeft nu ook Steve Wozniak zijn zorgen uitgesproken: “We should all be getting a little nervous: The robot apocalypse is brewing.“. De uitvinder van en hét grote brein achter de Apple computer zegt in een interview dat de mens het uiteindelijk gaat afleggen tegen de machine. “Will we be the gods? Will we be the family pets? Or will we be ants that get stepped on?” Yo…het is tijd dat we ons zorgen gaan maken!

Reageer

Je emailadres zal niet gepubliceerd worden