ramptoeristen

Regeringsleiders: Hou eens op met die poppenkast

Daar stonden ze weer hoor, vandaag, Merkel, Hollande, Rajoy. De beelden van de nasleep van vlucht MH17 kwamen weer even boven. Toen Mark Rutte na veel te lang wachten ook geadviseerd kreeg een gebaar te maken naar de nabestaanden van de vermoorde Nederlanders, besloot hij af te reizen naar de plek waar het toestel was neergekomen. Krokodillentranen, een weergaloze speech van Timmerfrans, die zijn carrière voorgoed verzekerd zag van gouden bergen en dé loze kreet van het milennium: “De onderste steen moet boven komen“.

Ondertussen liep deze Nederlandse prutspremier vooral heel erg in de weg daar in de Oekraïne. Terwijl de rebellen een potje voetbal speelden met de Nederlandse kinderlijkjes, vond Kietel-Ernie Rutte het nodig om zelfs uit dit drama een slaatje te slaan en er 1 grote PR-stunt van te maken.

KIJK ONS EENS

Toen in Parijs de cartoonisten van Charlie Hebdo en de vier joodse winkelmensen waren afgeslacht en de hele wereld opeens door een meervoudige persoonlijkheidsstoornis bevangen werd en zich ook Charlie ging noemen, stonden ze daar ook opeens allemaal. Terwijl in Parijs met 3,7 miljoen mensen de grootste demonstratie ooit in dat land werd gehouden, stonden deze wereldvreemden op een kluitje te poseren voor de foto, veilig afgeschermd van de grote boze buitenwereld. “Kijk eens hoe wij ook van het volk zijn!” leken ze ons toe te willen schreeuwen. Maar ondertussen…

DIKKE WILLEM

Maar laat ze hoor. Die paar paradijsvogels die totaal buiten de werkelijkheid staan. Het zijn de Jay-Z’s en Kim Kardashian’s van de politiek. De voetballer van 19 die een kasteel koopt om z’n Porsches in te kunnen stallen. De volgevreten watermanager die toevallig als Von Amsberg wordt geboren en daarom dat lekkere Argentijnse wijf mag neuken op onze kosten. Gedeeld door 17 miljoen zijn die kosten namelijk ook nog wel te overzien. Laat ze. Ze spelen een spelletje met hun eigen vriendjes. Een toneelstukje. Zolang wij ons werk maar kunnen blijven doen hebben we geen last van die poppenkast. Kansen moet je pakken als die zich voordoen. Dát nemen we ze niet kwalijk.

kijkersfile

Maar wat was het fucking nut van de aanwezigheid van deze mensen op een rampplek? De reddingswerkers aldaar zijn in deze cruciale eerste drie dagen als een bezetene aan het proberen alle brokstukken veilig te stellen, voordat er bewijsmateriaal onbruikbaar wordt. En daar komen dan opeens de drie belangrijkste mensen van Europa op bezoek. Daar word iedereen een beetje nerveus van, als er op je vingers gekeken wordt. Laat iemand die mensen nou eens vertellen dat zij best hun spelletje mogen spelen, zolang wij er maar geen last van hebben? “Ze wilden met eigen ogen de rampplek aanschouwen“. Jaja, want als je het niet met je eigen ogen ziet is het niet gebeurd?

Alsof ze niets beters te doen hebben. Europa redden van de door hun zelf veroorzaakte ondergang bijvoorbeeld. Het zijn dit soort klootzakken die bij een ongeluk op de andere weghelft de kijkersfile veroorzaken. Ramptoeristen. Pleur toch op… Standrechtelijk executeren wegens het belemmeren van hulpdiensten mag niet maar het zou verdomd veel genoegdoening geven misschien.

Reageer

Je emailadres zal niet gepubliceerd worden