DLHbVNl

Recensie: Hoe smaakt de beste hamburger van Nederland?

Voordat we je meenemen naar Rotterdam, waar we de beste hamburger van Nederland aan een smaaktest onderwierpen, even een disclaimer: Smaak is on the tongue of the beholder. Over smaak valt niet te twisten en nog meer van die afgezaagde superlatieven die je kunt bedenken. Feit is echter wel, dat de ene producent wél een prijs verdient voor zijn product en de ander niet. Bij een sterrenrestaurant verwacht je dan ook echt iets meer dan wat je bij de bistro op de hoek kan krijgen, qua beleving. En zo geschiedde…

Gelegen in het midden van de altijd-optimaal-gezellige Witte de Withstraat in Rotterdam zit een piepklein zaakje dat vanaf nu ons favoriete hamburgerrestaurant genoemd mag worden. Op nummer 70 bevindt zich Ter Marsch & Co., een ex-slagerij wat nu, in de vorm van een hamburgerrestaurant, gerund wordt door een stel bijzonder sympathieke twintigers. Bij binnenkomst stralen de gezichten je vanuit de keuken toe. Die mensen zien er uit alsof ze blij zijn dat ze iets lekkers voor jou gaan maken. En dat deden ze.

Druk? Hallo, in Rotterdam maken ze zich niet druk!

De kaart is lekker beperkt, onze aandacht gaat natuurlijk uit naar de Beste Hamburger Van Nederland, de Burgeresse. Reeds in 2014 behaalde Ter Marsche & Co. de glorieuze titel Beste Burger van Rotterdam 2014 en nu mag deze burger zich ook de beste van het hele land noemen. Dat legt een behoorlijke druk op de keuken waarschijnlijk. Gelukkig is iedereen vooral erg relaxed onder dit succes. Dat uit zich in een keurige bediening door een gezellig meisje dat superenthousiast onze bestelling opneemt.

We beginnen met een voorafje: kaaskroketjes uit eigen keuken met (knof)look-mayo en Rotterdamse bitterballen met druivenmosterd. Hallo. Wat een binnenkomer! Het klopt gewoon. De kaaskroket is keurig gepanneerd, de vulling prima op smaak en de look-mayo is subtiel en niet overheersend. De bitterballen idem: mooie kleur, uitstekende bite, heerlijke vulling. Aanrader!

DLHbVNl2

Daar issie dan!

En dan het moment suprème: de Burgeresse! Wij zijn een tijdje terug in een ander hamburgerrestaurant in dezelfde straat geweest en wij hadden er toch meer van verwacht. Je gaat er toch heen met een verwachtingspatroon van: nú ga ik een échte burger eten! En dan kijk je elkaar aan van: is dit het nou? Niet bij Ter Marsche & Co. dus. Want ook al ziet de Burgeresse er niet uit als een culinair orgasme, zodra je het broodje beetpakt weet je: dit gaat ‘m helemaal worden!

Foto gemaakt in het schemerduister, zonder flite met een iPhone...maar kijk die juices vloeien! Dit dus!

Foto gemaakt in het schemerduister, zonder flits met een iPhone…maar kijk die juices vloeien! Dit dus!

Als de sap uit je broodje druipt en de geur van gebakken Spaanse ui je neus binnendringt wil je nog maar 1 ding: knagen. Het broodje is licht gegrilld(?) maar blijkt gewoon zacht en stevig te zijn, de hoeveelheid augurk is gewoon zoals het hoort, de sauzen die gebruikt zijn lijken perfect op elkaar afgestemd te zijn en wanneer je kwaliteitsproducten als boerenkaas en jonge sla gebruikt próéf je dat ook. Helaas konden wij over de lakjus van wintertruffel niet oordelen, dit vanwege een spontane truffelallergie nadat we onlangs door iemand op het bestaan van het urban dictionary-woord ‘truffel butter’ zijn gewezen…maar we nemen blind aan dat dit ook wel goed zit.

Het klopt gewoon

En natuurlijk het kloppende hart van iedere burger: het vlees. Wat gebeurt er als je Schots Black Angus-rund mixt met Japans Wagyu-rund en dat medium rare in een hamburger tot elkaar laat komen? Laat je fantasie de vrije loop; dit moois kwam dus allemaal samen tegen ons gehemelte, waarbij we elkaar in extase aankeken en geen woord meer konden uitbrengen. Dus zó hoort de beste burger van Nederland te smaken. Yo. Fucking terecht.

Wat willen we er verder over kwijt? Niet veel. Is €16 een redelijke prijs voor een broodje? Nee natuurlijk niet, maar het gaat dan ook om de beleving. Is die €16 een redelijke prijs als je al twee dagen tegen iedereen die het horen wil lyrisch loopt te roepen dat je een fucking lekkere hamburger hebt gegeten? Is dat een redelijke prijs als je de setting meeneemt van een knus restaurantje, gerund door leuke mensen, de bediening okee is en je het de moeite waard vindt om er 700 woorden tekst aan te wijden? Ja natuurlijk wel. Wij zijn happy.

Reageer

Je emailadres zal niet gepubliceerd worden