Ajax

Ajax heeft schijt aan supporters

Voetbal is volkssport nummer één in Nederland. Van Groningen tot Maastricht en van Enschede tot Den Haag. Overal in Nederland wordt gevoetbald. Elke tegen een leren knikker aanschoppende koter wil profvoetballer worden. De nieuwe spits van Ajax, de nieuwe vleugelverdediger van Feyenoord of de nieuwe controlerende middenvelder van Fc Emmen, elke jongetje droomt ervan.

Nostalgie

Hoe gaaf is het om samen met je vader eindelijk eens mee te mogen naar het stadion van je favoriete voetbalclub? Hand in hand de trap oplopen opzoek naar rij 12, stoel 18 en 19. Aangekomen op de plekken heb je van spanning je zojuist gekregen flesje AA al opgedronken. Eigenlijk moet je nodig plassen maar je bent veel te bang dat je de opkomst van je helden gaat missen. En eindelijk daar zijn ze dan!! We kunnen zo nog wel een half uur doorgaan met het gevoel van zo’n wedstrijd te beschrijven. Het gevoel van de wedstrijd zelf, de veel te vette gehaktbal in de rust en de eerste overwinning van je club… Vele mannen zullen dit gevoel allemaal wel eens meegemaakt hebben, allemaal stuk voor stuk goede herinneringen aan het eerste stadionbezoek. Zulke goeie herinneringen dat er nog vele zullen volgen.

Geldklopperij

Nou heeft de rijkste club uit Nederland, een van de weinige die financieel ook nog gezond is in deze tijden van crisis, haar supporters zo’n gigantische jodenstreek geleverd dat dit gevoel voor veel kinderen nooit meer gaat gebeuren. En als wij zeggen jodenstreek roept u natuurlijk: “Ajax!” Correct! De club uit 020 gaat voor volgend seizoen namelijk absurd hogere bedragen vragen voor de seizoenskaarten. Natuurlijk doen zij dit niet voor de vakken 410 en de f-side, deze supporters oefenen namelijk een dusdanige druk uit op het bestuur van de Amsterdamse voetbalclub. Zoveel druk dat elke weldenkende, stropdas dragende, bankier bestuurslid zijn of haar pantalon vol poept bij het idee deze jongens tegen het haar in te strijken. En ja, als je dan geld nodig bent moet je dat natuurlijk ergens anders vandaan halen. Zo zijn dus al de andere seizoenskaarthouders de lul. Er zijn nog mensen die er met een verhoging van 65 euro van af komen, echter zijn er ook mensen die eerder 507 euro moesten betalen voor een seizoenskaart nu ineens 750 euro moeten gaan betalen. Dat zijn dus verhogingen van 50%.

Genaaid

Logisch dat er veel supporters nu hun seizoenskaart opzeggen. Het vertrouwen in de club is weg. Als er brieven naar de club geschreven worden krijgen de schrijvers allemaal hetzelfde antwoord: “Dan kies je maar een ander vak.” Onze interpretatie van dat antwoord is nog duidelijker: “Voor jou tien andere, doei!”  Duidelijke taal dus. Nu heeft de club vandaag naar buiten gebracht dat er voor 2300 kaarthouders een oplossing gevonden is, De verhoging wordt over twee seizoenen uitgesmeerd in plaats van een seizoen. Nog niet een top oplossing aangezien puntje bij paaltje nog steeds het geld uit je zak geklopt gaat worden. En om nou te zeggen dat het niveau van het Nederlands voetbal het waard is om zoveel neer te leggen voor een seizoenskaart, nee! Even ter vergelijking: Ajax, Feyenoord en PSV hebben ongeveer een niveau van een middenmotor in de Engelse Premiership. Daar betaalde je dit seizoen bij Arsenal voor de goedkoopste plekken €1.190,-. Bij Manchester City ben je dan weer het goedkoopste uit, daar betaalde je voor de goedkoopste plaatsen €407,45. “Dus bij een van de beste clubs ter wereld betaal je gewoon minder dan bij een matige voetbalclub als Ajax???” Nou lezer, dat is dus helemaal correct. Als Nederlandse voetbalsupporter wordt je gewoon hard, droog en zonder liefde genaaid door de voetbalclub waar jij alles voor overhebt.

Alternatief

Ons advies voor Karel uit de Jordaan en Deangleo uit de Bijlmer? Ga eens kijken naar de Jupiler League, daar betaal gemiddeld tussen de 125 en 175 euro voor een seizoenskaart. Oké, het niveau is nog bedroevender dan dat van de Eredivisie, maar het is wel betaalbaar tenminste. En zoals dat altijd gaat in Nederland, zal er als een schaap over de dam is er meer volgen. Zo zullen er op korte termijn bij andere clubs ook verhogingen plaats gaan vinden. Bedankt Ajax voor het verneuken van het voetbal!!

Reageer

Je emailadres zal niet gepubliceerd worden