NRC column Youp uitgelekt!

Het is mij toch ook echt van het ratjetoe hé. Ik herinner mij nog hoe mijn eigen vader, danwel degeen die er voor door moest gaan, mij het kaartje voor de ogen hield. ‘Hey, Youpie, kijk mij eens aan! Hiero jochie! Ja. Goed zo. Zie je dat kaartje. Daar staat inderdaad Feyenoord-Ajax op.’  Het was de wedstrijd waarin Feyenoord, die in 1970 de Europa Cup 1 won het zou opnemen tegen mijn Amsterdamse clubje die dezelfde prijs een jaar later won.

Voor niks gaat de zon op

Terwijl mijn vader het kaartje voor mij hield was ik als een kind zo blij. Ik mócht erbij zijn. Met de Beer van de Meer op doel en Cruijf in de spits was de wedstrijd op voorhand al voor 99% in onze handen. En toen maakte mijn vader duidelijk dat ik niet zomaar mee mocht gaan. Het kaartje was twee gulden en mijn vader stond erop dat dat uit mijn eigen zak betaald zou gaan worden. Zo geschiedde. Daar ik nog niet zo briljant was in het grappen maken en/of columns schrijven was ik genoodzaakt de troep van bekendere sukkels te verspreiden door middel van een extra krantenwijkje. Na twee weken had ik de twee piek bij elkaar en kon ik mijn vader afbetalen en mijn felbegeerde ticket in ontvangst nemen. Het was voor mij als jochie uit de stad een ticket naar de poort van de hemel om hen in levende lijve te mogen zien strijden tegen onze zogenaamde aartsvijanden.

Verval

Voor een Youpie anno 2015 zal het slechts bij een droom blijven van wat ik zojuist heb beschreven. Nu bereken ik mezelf niet direct tot de elite maar zélfs ik, als één van de beste en bekendste cabaretiers, columnschrijver en boekjesuitbrenger begin nu te twijfelen. Moet ik nog wel, gezien de abjecte bedragen, een seizoenskaart kopen. Voor hetzelfde geld kan ik mijn Volvo V70 een jaar lang vergunningsloos, met enig bijkomend risico, op de Herengracht parkeren. Als ik daar al over na moet denken hoe is het dan voor de mensen die geen nagel hebben om de kont te kunnen krabben?

KPN

Uiteraard wilde ik ook nog wat zeggen over die KPN topman die ondanks alle ontslagen en onzin alsnog zo’n 1 miljoen euro binnen harkt maar gezien deze column én het geld wat ik zelf uit jullie beurzen heb geharkt met al mijn (eindejaars)shows is dat carrière technisch niet zo handig. Ook ik moet tot mijn 67e door als ik niet als een Freek de Jonge wil eindigen.

NB. Volgende week schrijf ik weer een andere kut column over ander zogenaamd nieuws. Mocht je de behoefte voelen mij te attenderen op iets doe dat dan vooral niet. Ik vorm mijn eigen mening wel en heb daar de doorsnee burgerlul niet voor nodig.

Youp

Reageer

Je emailadres zal niet gepubliceerd worden