bacon

Rookverbod? Vet tax zul je bedoelen!

Onlangs kwam ik een bericht tegen op Facebook, waarin aangekondigd werd dat sigaretten per 1 juli tien euro per pakje moeten gaan kosten. Met één oog op standje verbazing en het andere op ongeloof, klikte ik de link aan. Het bleek om een grap te gaan. Deze hilarische Facebook toepassing, spoort mensen aan om vooral je andere vrienden ook in de maling te nemen. Maar voordat ik mijn vrienden een natte onderbroek zou bezorgen en nadat ik was bijgekomen van deze dijenkletser van formaat, besloot ik de reacties onder dit bericht eens te lezen. Ik ben zo iemand die geregeld websites bezoekt, enkel om de reacties te lezen. Die zijn vaak vele malen interessanter dan het artikel in kwestie.

Zo ook sigaretten-gate. Na me door de eerste reacties, van mensen die volgens de wet niet eens mogen roken, te hebben heen geworsteld, kwam ik toe aan het volk waar ik eens goed voor ga zitten. Natuurlijk heb ik medelijden met die drummels die een weeksalaris kwijt zijn aan een pakje Marlboro Menthol, maar erg gaat niets boven de roeptoeters die een instant astma aanval krijgen, bij de gedachte aan een roker naast zich in het bushokje.

Van halfbakken opmerkingen in de trant van “wij mogen voor jouw ingrepen betalen als je later longkanker krijgt” tot “stoppen met roken zou niet meer vergoed moeten worden door de huisarts”. Natuurlijk is roken slecht voor je en natuurlijk kun je je afvragen of het je levensverwachting niet ten goede komt als je dat shaggie voorgoed laat liggen. Maar de hypocrisie druipt van de reacties af, als ik eens nader inzoom op een aantal van die schreeuwlelijkerds. Van mensen voor wie een deelname aan ‘Obese’ geen overbodige luxe zou zijn, tot profielen die door zouden kunnen voor een reclamestunt van de MultiVlaai.

Volgens een onderzoekje van EditieNL is driekwart van de Nederlanders voor een verhoging van de prijs van sigaretten. Fair enough, zou je zeggen. Ware het niet, dat slechts 30% van de ondervraagden, voorstander is van de Vet Tax. Een paar procenten bovenop de prijs van ongezond eten. En dat terwijl obesitas en overige dieet gerelateerde problemen, momenteel de grootste oorzaak van gezondheidsklachten zijn. Wereldwijd. Dus niet alleen in plus size land Amerika.

Dus voor al die mensen die het nodig vinden om te klagen op de rokende medemens, misschien nog maar een paar keer nadenken, voor je vanavond je centen richting McDonalds en kornuiten brengt?

Dan steek ik er nog eentje op.

2 reacties

  1. haha ik steek na het lezen van dit toch nog maar een (elektrisch) sigaretje op en zal vervolgens een grote bak friet en een halve haan naar binnen werken! Kom maar op met die tax!

  2. Ik heb zojuist oo keen elektrische sigaret aangeschaft is stukken goedkoper als de normale sigaret dus laat ze maar lekker duur worden dan stapt iedereen zo over op gezond roken.

Reageer

Je emailadres zal niet gepubliceerd worden