Screen Shot 2016-02-04 at 17.19.44

Waarom Forta Rock DOWN gewoon moet laten spelen

Voor wie onder een steen heeft geleefd de afgelopen week en niets heeft meegekregen van de rel rond (ex-Pantera en huidig DOWN-)zanger Phil Anselmo, dit is wat er gebeurde:
Tijdens het jaarlijks terugkerend festival Dimebash, waarbij de doodgeschoten Pantera-gitarist Dimebag Darrell wordt geëerd door zijn muzikale collega’s ging het verschrikkelijk mis met zijn oude frontman Anselmo. De avond was fantastisch. Dave Grohl trad op, er waren tal van andere metal-grootheden zoals Rob Flynn van Machine Head en iedereen had een topavond.

Totdat Phil het in zijn bol kreeg en de Hitlergroet bracht onder een luide oerkreet: “White Powerrr!”.

En toen brak de pleuris uit.

Van Anselmo is al langer bekend dat hij het niet zo heel nauw neemt met politieke correctheid. En ieder zijn ding natuurlijk. Er valt genoeg te zeggen over wat hiphoppers al dan niet roepen over black pride of black lifes matter. Dat geeft in het raciaal verhoudings-scheve Amerika een redneck als Anselmo nog steeds geen vrijbrief om te doen wat hij deed. En dan helemaal niet als publiek persoon die hij is. En zéker niet in de context van een avond als deze, waar zijn oude maatje wordt herdacht. Nuff said daarover, het was fout. Punt.

Mad props voor Machine Head’s Rob, die Anselmo confronteert met een videoboodschap die zijn weerga niet kent. Kippenvel. Hij riskeert hiermee namelijk door de gehele metal scene uitgekotst te worden. De reacties op Anselmo’s gedrag waren toch al verrassend: in plaats van de shitstorm die je zou verwachten nam een groot gedeelte van de mensen het voor hem op.

Maar zo niet Forta Rock. Dit Nederlandse festival was er meteen klaar mee. De tranentrekkende excuusboodschap van Anselmo aan de wereld maakte voor de organisatie van Forta Rock geen fuck uit. Anselmo is een nazi en die geven we geen podium. Ergens terecht gedacht. Wat moeten ze dan? Het risico lopen zélf mikpunt van controverse te worden? De deuren openzetten voor extreemrechtse groeperingen die een optreden van DOWN nu gaan zien als bedevaartplaats? Spagaat dus.

Maar toch…
Phil Anselmo heeft vandaag een dikke excuusbrief op zijn eigen site gepost:

To all this will concern,

Every citizen in this entire world has the unalienable right to live with dignity and respect without hate or oppression. And I mean this, with all of my crushed, yet, guilty heart.

It’s common knowledge that we can choose to either learn from our mistakes, or continue on a path of insensitivity and destruction.

I am utterly responsible for the mistakes I have made, and can only give you my word to no longer do them in the present, through ACTION, not just mere words.

My band mates are now experiencing the consequences of my behavior, and I now publicly apologize to them as well. Never in my entire lifetime would I drag them down with me, and I’ve privately suggested to them that they move on without me.

My biggest obstacle(s) are the over-indulging in the booze and blurting out spiteful, ignorant reductions of the human spirit itself. I will address these issues, head-on.

I’m repulsed by my own actions, and the self-loathing I’m going through right now is justified by the hurt I’ve caused.

I realize we live in a society where apologies are NOT accepted easily, yet long for a day when they can be, but I also understand if I’m shunned till I hit the dirt.

From the bottom of my heart, and with all sincerity, I once again am truly sorry for the pain I have caused.

With truth, love, hope & respect-
Philip H. Anselmo


Ik ben geneigd deze klootzak op zijn woord te geloven. Hij is kapot. De boodschap is wel duidelijk nu. Hij gaat heel diep door het stof. Dit is niet meer gespeeld. Dit is geen damage control meer want alles is al kapot. Iemand die publiekelijk zo te kennen geeft spijt te hebben van zijn daden en daarbij aangeeft hulp te zoeken verdient een tweede kans.

Het zou de organisatie van Forta Rock sieren om hun beslissing te heroverwegen. Het is klaar nu.

Reageer

Je emailadres zal niet gepubliceerd worden