POB

Punch Out Battles: kankerhard!

Gisteren was het dan zo ver, mijn debuutbezoek aan Punch Out Battles Next Gen. Stond al een tijdje op de bucket list dus nu kwam het er eindelijk van. Ik houd van standup comedy en POB heeft daar nogal wat raakvlakken mee, hoe je het wendt of keert. Sommige battle rappers zijn trouwens net WWE worstelaars: ze meten zich een identiteit aan, al dan niet met rekwisieten, eigen gebaartjes, of yells…je kunt er van uit gaan dat 9 van de 10 battle rappers fake zijn als het hun street rep betreft. Vaak zijn het gewoon keurige jongens (en meiden). Maar laat ik de pret niet bederven…er zouden enkele harde battles plaatsvinden; Dumpert-material guaranteed!

Een tijdje terug was de vlam namelijk behoorlijk in de pan gevlogen, toen Noah G tegen Steff zijn cool verloor en het bijna uitliep op een enorme knokpartij. Battle rappen heeft namelijk maar 1 doel: zo hard mogelijk “bars” doppen met (insider)informatie die je over je tegenstander kan vinden. Rapper Steff bleek een prima Sherlock te zijn en kwam met een anekdote die bij Noah G wat zekeringetjes liet doorbranden. Of het waar was of niet doet niet eens ter zake. Feit is, dat deze uitbarsting er voor gezorgd heeft dat Noah G de eerstvolgende battle-bijeenkomst de butt of the joke was. En terecht. Want er zijn wat spelregels waar je je als battle rapper aan dient te houden: je wordt nooit, maar dan ook nooit handtastelijk.
Genoeg over Noah G, die door diverse woordstrijders werd aangehaald om met mokerharde grappen er voor te zorgen dat de beste man zich waarschijnlijk nooit meer op een battle rap-podium durft te vertonen. Genoeg over hem want er was genoeg ander materiaal om je druk over te maken.

Hedde druks op?

Het event, dat in Club Empire te Rotterdam plaatsvond, zou om 13 uur beginnen, maar ja, Surinaamse tijden he… Pas tegen 14:30 uur werd er afgetrapt. Ik zal niet alle battles bespreken, daarvoor kun je beter te rade gaan bij de specialistische sites. Er staken een paar battles bovenuit in de eerste blokken.
Een die me bij is gebleven is die van Knie tegen Shandy, een Antilliaanse jongen, die net boven Knie’s knieën uit kwam. Bijgebleven omdat het fucking hilarisch was. Weet niet welke drugs Shandy op had maar zijn bars waren onbegrijpelijk, behalve voor Shandy waarschijnlijk. Vond Knie ook want die draaide zich regelmatig om naar z’n maten achter hem met een gezicht van: WTF? Hilarisch. Jammer dat Knie daar niet op anticipeerde  want hij had Shandy met huid en haar kunnen verslinden.

Een andere opvallende deelnemer uit een andere dimensie was W.E.N.N.A. Music. Wee vs. Sarukatsuki. Eerstgenoemde had een behoorlijke crew bij zich, allemaal getooid in Wee-merchandise. Leuk om te zien, maar dan moet je ook wel wat waarmaken. De rustige Sarukatsuki, die vorige keer vanuit het niets een bizarre karatekick demonstreerde, werd door Wee behoorlijk geïntimideerd, doordat deze op nog geen centimeter afstand van hem bleef staan. Even zag je Sarukatsuki wankelen maar door de onbegrijpelijke portie nonsens die uit Wee’s mond kwam viel er geen touw aan vast te knopen en maakte deze zichzelf vakkundig van kant. Gelukkig begreep Wee’s entourage wél waar het over ging allemaal, wij niet. Sarukatsuki kon in zen-mode blijven. Gelopen race die geen race was.

Sportiviteit? Je moeder!

Er gebeurde in het tweede blok uiteraard genoeg moois om terug te kijken later, wanneer de organisatie de battles online heeft gezet. Killah Krop tegen Mix was een mooie, bijvoorbeeld. Killah Krop die een chokende Mix motiveerde te focussen en door te gaan. Sportief als een motherfucker. Want ga er zelf maar staan met je Sinterklaasrijmpjes, voor een publiek dat verbaal bloed wil zien. Logisch dat iedereen nerveus is.

De battle tussen Zack en Challamang viel me eerlijk gezegd erg tegen. Zack deliverde prima bars tegen een Challamang die toegaf niet goed voorbereid te zijn. Deze kerel kan ook behoorlijk los gaan maar liet het finaal afweten. Jammer. En props voor Zack natuurlijk.

En toen het derde blok. Daar kwamen we voor natuurlijk. Schitterend. Opa Waldo die op legendarische wijze Kraeven Da Hunter op z’n plek zette met een geniale counter…een van die momenten dat de hele zaal dubbel sloeg van het lachen. Kraeven zelf die Waldo behoorlijk wist te pareren ook. Knap hoor. Waldo is niet de minste namelijk. Het is allemaal van een onschuldig “je-moeder”-niveau, maar dan wel hogeschoolniveau.

Insayno maatje te groot voor Kama

Ik sla even 1 battle over, kom ik zo op terug. Door naar Insayno vs. Kama. Daar had ik al mijn hoop op gevestigd. Ik, als possum vretende swamp naziredneck krijg jeukende rode bultjes van anti-zwartepiet Insayno. Meneer de activist. Ik vind daar wat van. En hij van mij denk ik ook wel. Maar om hem daar nou mee te confronteren, daar is POB niet het juiste podium voor. Zeker niet als debuterend bezoeker. Ik bevond mij in het hol van de leeuw misschien wel. Bovendien: ik kom om te lachen, niet om politiek gezeik te hebben. Alle hoop op Kama dus. Insayno mocht beginnen en vloog uit de startblokken met 200 km/uur. Yo. Zware dobber, Kama! Maar Kama beukte er hard op, de eerste ronde stonden ze wat mij betreft gelijk. Helaas struggle’de Kama in ronde twee en drie en bleef Insayno consistent qua delivery. Kwalitatief erg goed ook. Ik hoef niet op iemands verjaardag te komen om iemands kwaliteit te erkennen. Ik had hem graag in een bodybag zien vertrekken maar Kama was niet opgewassen tegen zoveel verbale kuntsjes. Respect, klootzak hahaha.

Kankerzooi

We schakelen nu even terug naar een battle ervoor. Jeevz vs. Tazer. Tja, wat gebeurde er daar nou? Rapper Jeevz heeft dus schijnbaar kanker gehad. En omdat dit een rap battle is moeten kankergrappen kunnen worden gemaakt. Maar de ene grap is de andere niet. Het is een issue dat elke keer weer op tafel komt. Hoe ver kun je gaan hiermee?

Ter verduidelijking: ik heb zelf mijn moeder verloren aan kanker vorig jaar oktober. Het had raar geweest als ze dat niet had gekregen, gezien de hoeveelheid sigaretten die ze rookte. Ik ben ook niet tegen kankergrappen, of verbastering van het woord ‘kanker’. Integendeel. Waneer Feyenoord tegen ajax moet, spelen ‘we’ tegen die ‘kankerjoden’, een trage automobilist waar ik achter plak is gewoon een ‘kankerlul’ en mijn vrienden moeten soms gewoon ‘opkankeren’. Ik ben van mening dat je kanker niet bestrijdt door het woord ‘kanker’ niet te gebruiken. Ook al kan Feyenoord net zo makkelijk tegen ‘tiefusjoden’ spelen, is degene voor mij een ‘tiefuslul’ en mogen mijn vrienden ook ‘optieven’. Het maakt geen ene kanker verschil uit. Alsof je je geliefde er door terug krijgt als niemand het meer zou benoemen. Het hoeft niet maar het bekt lekker. Dus.

Maar wanneer Tazer op een gegeven moment zegt dat hij niet doneert aan het KWF omdat hij Jeevz liever langer ziet lijden en in zijn oor schreeuwt dat hij hoopt dat hij dood gaat, valt de zaal even stil.

WTF.

Er klonk namelijk nét iets teveel venijn doorheen om het nog grappig te vinden. Jeevz lijkt hierdoor totaal niet aangeroerd. Hij komt gewoon keihard terug. Maar dat doet nu even niet meer ter zake. Tazer heeft gevoelsmatig een grens overschreden en aan de reactie van de zaal te merken ben ik niet de enige die er zo over dacht. Ook het gezicht van ringmaster Excellent staat even op standje perplex. Heel even lijkt hij in te willen grijpen maar bedenkt zich. Het was een raar moment van besef.

Clobberin’ time! Let’s get ready to rrrrrrumbleee!

Hoe anders was dat toen de main event losbarstte. Eentje waar je vantevoren kon aanvoelen dat dit wel eens de hardste battle uit de geschiedenis van POB kon gaan worden: Steff vs. Terry.
Terry die een soort comeback zou maken en Steff die Noah G. zo gek kreeg de vorige keer. Die inmiddels ook de naam heeft opgebouwd een van de grofste battle rappers te zijn in de scene. Geen schaamte, geen grenzen. Alles los.
Voorbeeld? Terry’s ouders zijn allebei overleden. Terry’s moeder heeft nog wel een profiel op facebook. En dat maakt van haar een officieel facebook-lijk volgens Steff. Dat niveau. Het was heel heftig. De oeh’s en ah’s gonsden door de zaal. Je moet dan als Terry sterk in je schoenen staan Steff niet ter plekke kapot te slaan. Terry’s ogen stonden op onweer. Controle, Terry, zelfbeheersing, rustig ademhalen nu. En hij herpakte zich. Knap. Heel knap.
Terry zelf was een lyrisch beest. Op voorhand verwacht je dat Steff hem alle hoeken van het podium laat zien maar deze battle ging gelijk op. Masterclass battle rap. Ik zou als jury geen winnaar kunnen aanwijzen.

Moreel vingertje?

Maar dan nu de hamvraag: Waar ligt de grens? Waarom zat er nou zo’n verschil tussen de tirades van Tazer en Steff die allebei de meest pijnlijke manier van attack hanteerden: de ander pakken met kanker. Was het omdat Tazer het leek te menen en Steff slechts probeerde zo hard mogelijk uit de hoek te komen? En waar eindigt het? Ik heb begrepen dat POB bezig is met een TV-deal. Is dit de kant die ze op willen gaan? Ook op TV? Ik probeer allerminst te moraliseren. Als je dat denkt heb je bovenstaande niet goed gelezen. Je doet maar. Maar er is een heel groot verschil in beleving. Hoe hard moet het zijn? Hoe ver kun je gaan? Kan het ook een tandje minder maar net zo humor-rijk? Even kijkend naar Waldo’s performance denk ik dat je wel degelijk mokerhard uit de hoek kan komen zonder iemand dood te wensen.
Reageer gerust in de comments hieronder, daar is het voor bedoeld.

Mijn debuut was geslaagd. De kop is er af en volgende keer ben ik er weer bij. Alleen hoop ik wel dat de organisatie A) op tijd kan beginnen en B) zorgt dat er genoeg bier is van een normaal merk ipv Heineken.
S/O naar Aiky, die een dope concept heeft neergezet en de terechte king of his castle is. Check ook vooral de POB-site PunchOutBattles.nl en hun YouTube-kanaal!

9 reacties

 1. Mix heeft sinterklaas rijmpjes? of je haat of je rookt crack 1 van de 2

  • Gozer, ik geef toe: het staat er een beetje raar. Ik bedoelde dat een ieder ander met zelfgemaakte Sinterklaasrijmpjes het er stukken slechter van af zou brengen. Het is niet makkelijk om te rappen, laat staan te battle rappen, laat staan voor een groot publiek terwijl je wordt opgenomen, laat staan als je tegenover een doorgewinterde tegenstander staat. Beste stuurlui enzo.
   Bedoelde niet te zeggen dat Mix Sinterklaasrijmpjes had. Laat dat duidelijk zijn. No pun whatsoever.

 2. Damn, Alsof ik deze shit zelf zou schrijven, Fucking geniaal, En je neemt de lezer helemaal mee! Tazers line tegen Jeevz was in my opinion eerder saai dan “een grens overschreden” though
  En insayno :’)

   • BALLENZUIGER, IK KOM OP ELK PODIUM, IK KAN JOU HELE VERHAAL HIER ER UIT LATEN ZIEN ALS WAT HET ECHT IS, KANARIE POEP, IK BEN BANG VOOR GEEN ENKELE PODIUM, SLIJMBAL, OF REAGEER IK NU OOK ANONIEM, JIJ ZEGT IK DURF GEEN PODIUM OF BATTLE IN, DAT IS HETZELFDE ALS EE VROUW EEN KIND WEGHOUD EN LIEGT DAT DE VADER GEEN MOEITE VOOR ZIJN KIND DOET, JIJ BEN EEN GROTE FLIKKER, JE WEET DAT ONZIN IS, GROEPIE! AFZ; NOAHG

    • ALS JE RECENTIES SCHRIJFT HOU HET DAN OOK ECHT, ZONDE WAT JIJ ER ALLEMAAL VAN MAAKT, EEN RECENCIE IS BEDOELT OM VERSLAG TE DOEN VAN DE WAARHEID, FEITEN, NIET EEN ARTIEST DE GROND INBOREN, NET ZOALS SURINAAMSE TIJDEN, IS DE ORGANISATIE DAN SURINAAMS? JIJ LOKT REACTIES UIT, DAT IS ZO EEN TYPISCHE TRUCJE, NEGATIEVE AANDACHT INPLAATS VAN SKILLS IN JE VERSLAG LATEN ZIEN, IK NEEM SCHELDWOORDEN TERUG WANT IK WEET NIET WIE DIT HEEFT GESCHREVEN OF COMMENT OF WIE JOU DIE INFO GEEFT MAAR ALS JIJ ZEGT DAT STEFF MIJ RAAKT DAN IS DAT AL EEN GROTE LEUGEN, IEDEREEN KAN ZIEN DAT HET NIKS MET STEFF TE MAKEN HAD, WAT HIJ ZEI IS AL DUIZEND KEER GEZEGD TEGEN MIJ SINDS 96, WAS PUUR IETS TUSSEN MIJ EN DE HOST, WAAROM ZOU JE ZO EEN RECENTIE SCHRIJVEN ALS JE GELOOFWAARDIG WIL OVERKOMEN, IK SNAP HET NIET, BERICHT ME DAN OF VIA FB EN DOE DAN EEN INTERVIEW VAN BEIDE KANTEN OF STEL EEN VRAAG ZODAT JE RECENTIE JUIST MET KOP EN SCHOUDER UITSTEEKT OMDAT DIE WEL ECHTE FEITEN BEVAT, EN DIE RAPPERS DIE GRAPPEN MAKEN DOEN DAT ALLEEN ALS DIE PERSOON NIET EENS IN DE BUURT IS EN OM TE SLIJMEN BIJ DE JURY ETC NET ZOALS JIJ NU DOET!

     • Als eerst mijn excuses aan degeen die deze recentie heeft geschreven (Cargawar), ik besef nu pas dat jij ernaar toe gaat en van op basis van wat je daar hoort in de battles of de beetje info over vs steff en daarmee aan de slag moet gaan, ik was op google iets van mijn ouwe muziek aan het zoeken en stuitte op dit, ik las het en voelde me gelijk beledigd door dat er staat dat ik niet of wsch niet meer op een battle stage durf te staan en nauurlijk raakt het als man wetend dat battlerappers (die type battlerappers die je dissen maar het nooit in iemands gezicht echt durven zeggen) je naam gebruiken, als man raakt dat dus ik reageerde in een eerdere reactie vel alsof hun jou recentie zelf zijn, alsof je een krantartikel leest en op de krant slaat om wat er staat, (niks persoonlijks naar jou dus) ik had jou of jou recentie niet ervoor moeten aanvallen, mijn excuses, no hard feelings mijn battle vs steff niet was wat vele, de organisatie, steff maar vooral ik als artiest die er hard voor gewerkt had niet op hadden gehoopt, freestyle is een moment opname en ik en de host hebben juist langer een goeie band gehad dan slechte, ooit een discussie op een rap event en dat is kort erop met hem uitgepraat, ik heb geen ruzie met de host Ex of met Steff, wat op stage afspeelde is jammer, heb hier wel sinds de auditie voor geschreven, lange nachten en op zo een stage staan is ook niet niks, mijn plan was om zijn hele ronde te rebutttlen, in mijn beleving zou ex zoals ik hem ken gewoon nee zeggen en had ik door gegaan naar de volgende freestyle / rebuttle of mijn geschreven 2 de ronde materiaal , ik wilde zijn foutieve info ontkrachten zodat het publiek zou inzien dat battlerappers die met verzonnen informatie komen ook een zwakke kant hebben en natuurlijk punten scoren, het is heel jammer want hadden we de battle af kunnen maken was het voor de sport mooi geweest, en had ik zelf zeker beter gevoeld dan dat ik nu doe, natuurlijk vind ik het jammer dat elke recentie of elke post kort na het event het opblaast maar ik heb in overleg en na gesproken te hebben met de host het links laten liggen en mijn mening bij me gehouden en wat ik ervan vind en nog steeds, niemand is fyziek aangeraakt, niemand is geduwd, als je de beelden ziet kun je ook zien dat ik nog in good moods verkeerde en dat het publiek, vooral de mensen achter steff verrassend en afwachtend aan het juichen / geluid zoiets aan het maken waren voor mijn freestyle / rebuttle, nadat de host liet merken dat hij niet zou antwoorden keerde het publiek tegen me en kreeg ik door mijn iniatief ongeplaatst een discussie met de host, in mijn mind gingen zijn woorden in de promo trailer, geen regels, en ik heb ook de organisatie laten weten dat ik als eerst fout ben en wat ik wil belichten is dat ik eerst wilde stoppen vlak voordat ik boos werd op de host (wat ik nogmaals jammer vind), en nadat ik iedereen tegen me kreeg terwijl ik ze net een beetje aan het winnen was voor in ieder geval dat moment kun je zien als je de battle weer bekijkt dat het een proces was, ik leg dit niet allemaal uit om onschuld te pleiten maar omdat ik vind dat jij just je job doet, (alleen blijf ik het heel jammer vinden dat je koos om te zeggen dat ik wsch niet durf, maar goed, jij hebt je recht om dat te denken als je iemand niet kent of kiest om je stuk over mij een kant naar keuze op te sturen) En mijn excuses naar de fans, steff zijn fans en de mensen die mij graag horen, ik snap Aiky ook en heb hem die zelfde avond mijn excuses aan geboden en verder heeft niemand daar gevochten of buiten of na het akkefietje of ervoor, ook niet gedreigd van later dit of dat e ook niet toen het heated werd, het was dat wat je kan zien in de officiele pob battle Noah G Vs Steff, ik heb vrijwel gelijk na de battle nog met mijn fans en fans van steff geprobeerd en aangeboden om het alsnog af te maken maar helaas, en ik zelf begrijp Aiky want het organiseren en alles wat er bij komt kijken voor de voorbereiding op zoiets en nodige stress en dan je main-match die zo een wending krijgt, nogmaals, ik ben uit de League gezet en ee heleboel gedissed en uitgescholden tot aan facebook toe dus ja, is al rot genoeg allemaal maar mensen moeten wel begrijpen dat de persoon die als eerst fout was het vaak ook kut heeft, voor iedereen is het 2 rondes niet kunnen zien van een rapbattle voor mij is het me carrière in rap / battlerap die ik riskeer, mijn image als artiest die aangetast is door dat dus die prijs betaal ik, sorry van mijn reactie en nee ik ben niet bang op stage of om op stage te battle, dat is mijn leven, ik mag niet meer bij pob-punch-out battlen, en in nederland zijn er geen battlerap stages behalve punch-out waar ik wil battlen, dat is wat anders dan, hij durft wsch niet meer op stage, als die dag komt dan geloof ik dat een vis niet in het water durft te springen, respect naar de fans, zelfs een shout-out naar punch-out en steff, ik heb de recentie verder gelezen omdat ik toch al bezig was en vond hem verder goed en moest zelfs lachen bij sommige stukken, en helaas kan ik deze oudere reacties niet verwijderen, misch jullie zelf als jullie daarvoor kiezen, dit is in ieder geval mijn echte take / reply hierop, succes verder! Noah G

      Edit Redactie:
      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

      Ha Noah,
      Bedankt voor je uitvoerige uiteenzetting.
      Ik houd het kort man…
      Ik was voor het eerst op een POB inderdaad en wat ik wist van de situatie tussen jou en Steff is wat ik in clips heb gezien.
      Tijdens de battles die dag werd jouw akkefietje met Steff door diverse battlers aangewend om een grap te maken.
      Dat moet ook.
      Dat is wat jullie doen.
      Ik had niet anders verwacht.
      Het was van mijn kant inderdaad misschien niet redelijk om te denken dat je niet meer zou durven battelen.
      Dat deed ik dan ook niet. Niet echt tenminste, want je bent kerel genoeg om hier overheen te stappen.
      Het is dan ook meer geschreven in the heat of the moment, hoe ik het beleefde, die dag.
      Er gaat ook niemand écht in een bodybag naar huis en er wordt niemand écht gedjoek’d.
      Ik had ook kunnen zeggen dat je nadat alle grappen gemaakt zijn, jij ergens in foetushouding in een hoekje zou liggen te wenen…
      Het zijn maar metaforen he.
      Na je eerste twee reacties heb ik ook de boel de boel maar gelaten want ook jij zit op dat moment (’s nachts) misschien uit puur instinct je woede van je af te schrijven.

      Ik dank je daarom nogmaals voor je reactie. It’s all good man.
      Het zou zonde zijn als we niks meer van je zouden horen want je hebt bewezen een fucking goeie rapper te zijn.
      Misschien had ik je ook wel verwacht bij POB die dag, als toeschouwer.Om te laten zien dat het all good is…
      Wellicht zie ik je dan bij de volgende POB, in mei geloof ik?
      Schud ik je hand en krijg je een bierie van me.
      Al hoop ik wel dat ze dit keer geen Surinaamse tijden aanhouden.
      (FYI: mijn schoonfamilie is Surinaams, het begrip “Surinaamse tijden”is geen verzonnen dingetje…het is de irritante waarheid hahaha)

      grtz,
      Cargawar

 3. Mooi artikel man! was er zelf niet bij,,, kan niet wachten om de battles online te zien.. des te meer door dit artikel. (wat ze naar mijn idee veel te laat online posten maar goed)

 4. Was je er nu weer niet bij ? Fuck man, Je artikel was fucking nuttig tussen het wachten op de filmpjes door.

Reageer

Je emailadres zal niet gepubliceerd worden